Beleef Oostpoort

Kom winkelen in Oostpoort

Oostpoort

Ontwerp

In maart 2004 heeft de stadsdeelraad Oost-Watergraafsmeer het Stedenbouwkundig Plan voor de vernieuwing van het gebied goedgekeurd. Dit plan is opgesteld door de Amsterdamse architect Sjoerd Soeters die ook verantwoordelijk is voor de supervisie van de verschillende deelprojecten. De ontwerpen van verschillende architecten sluiten zo goed op elkaar aan.

Kenmerkend voor het Stedenbouwkundig Plan zijn de smalle straten en intieme pleintjes. Het wordt een buurt om in rond te dwalen en je telkens weer te laten verrassen. Er is geprobeerd de karakteristieke uitstraling van het gebied te bewaren, door de nog bestaande historische gebouwen te behouden en in de nieuwe architectuur rekening te houden met de oorsprong van het gebied.

 

Geschiedenis

Oostergasfabriek

De nieuwe wijk Oostpoort ligt op het terrein van de voormalige Oostergasfabriek. Deze gasfabriek zorgde samen met de Westergasfabriek voor het grootste deel van de gastoevoer in Amsterdam. Beide fabrieken zijn ontworpen door architect Gosschalk.

De Oostergasfabriek is in 1885 in gebruik genomen. De ligging aan de toenmalige rand van de stad is niet toevallig. Via het water, de wegen en het spoor kon de steenkool makkelijk worden aangevoerd. In een gasfabriek wordt gas geproduceerd door steenkool te verhitten. Een bijproduct is cokes. Het gas werd onder andere gebruikt voor de straatverlichting.

De eerste jaren was de fabriek in handen van een Engels bedrijf. Maar er waren regelmatig storingen en daarom nam de gemeente Amsterdam de fabriek in 1898 over. Lang heeft de Oostergasfabriek die oorspronkelijke functie niet gehad. In 1917 stapte de gemeente voor straatverlichting over op elektriciteit; de gasproductie werd afgebouwd en in 1923 sloot de fabriek definitief de deuren.

Zie voor foto's van de Oostergasfabriek de beeldbank van het Stadsarchief.

Voormalige Oostergasfabriek foto stadsarchief Amsterdam 2

Bedrijventerrein

De karakteristieke industriële gebouwen van Gosschalk, kregen voor een deel een nieuwe bestemming. De ammoniakfabriek werd in 1926 verbouwd tot dierenasiel. De koolgasstokerij herbergt sinds 1929 het Sportfondsenbad Oost. Het voormalig woonhuis van de assistent-ingenieur aan de Linnaeusstraat werd direct na de sluiting verbouwd tot politiebureau. Tot enkele jaren geleden heeft het die functie gehad. Verder werden de fabriekshallen in de loop der jaren onder andere gebruikt als HBS, tramremise en melkfabriek.

In de jaren dertig werd op het terrein nieuwbouw toegevoegd, zoals onder meer een coöperatieve broodfabriek en een ambachtsschool. Ondanks het hernieuwde gebruik van een groot aantal gebouwen zijn in de loop van de tijd ook verschillende panden gesloopt. Het onderstuk van de in 1905 gebouwde gashouder diende in 1974 als basis voor de Wethouder Verheijhal, een sporthal die inmiddels al een nieuw onderkomen heeft op het terrein. In de directe omgeving werden in de jaren vijftig duplexwoningen gebouwd op de plaats van volkstuincomplex Tuinwijck. In 1962 verrijst aan de Linnausstraat de hoge woonflat van Mart Stam en in 1997 is het gebied verrijkt met het schitterende Montessori College Oost van Herman Hertzberger.

Vernieuwing en bodemsanering

Eind vorige eeuw raakt het gebied wat in verval; 's avonds was het op het bedrijventerrein niet altijd even prettig. Er werden plannen gemaakt voor een nieuwe bestemming, waarbij de historische bebouwing weer goed tot zijn recht kon komen. Maar voordat het zover was, moest het terrein eerst gesaneerd worden. Zowel de gasfabriek als de industriële activiteiten nadien hadden hun kwalijke sporen in de grond en het grondwater achtergelaten. Dit vormde een ernstige bedreiging voor het grondwater in de lager gelegen Watergraafsmeer. Inmiddels is de verontreinigde grond afgegraven. De bodemsanering heeft voor behoorlijk wat overlast gezorgd voor de omwonenden. Dit was helaas niet te voorkomen, maar zij krijgen er een nieuwe, schone buurt voor terug.

 

Wonen in Oostpoort

Ik wil een woning kopen

Wil je kopen in Oostpoort, ga dan naar de site www.woneninoostpoort.nl en schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte van het toekomstige aanbod.

Starters op de woningmarkt die willen kopen, krijgen kansen in Oostpoort. Een aantal appartementen wordt speciaal voor deze doelgroep ontwikkeld en tegen aantrekkelijke koopprijzen aangeboden. Daarnaast worden in Oostpoort ook ruime eengezinswoningen ontwikkeld in het hoger prijssegment. Kortom, in Oostpoort bieden wij aantrekkelijke woningen aan voor elk budget en elke levensfase.

Bouw fase 2b in oostpoort is gestart

1527_polderweggebied vogelvlucht_voor web

Ondernemen in Oostpoort 

Oostpoort is dé kans voor uw nieuwe winkel of horecaonderneming!

• Een gevarieerd en aantrekkelijk winkelaanbod met een concentratie van mode, luxe-artikelen, speciaalzaken en een divers dagelijks aanbod
• Levendige en veelzijdige omgeving dankzij de mix aan functies
• Dag- en avondhoreca met terrasfuncties
• Goede bereikbaarheid en ondergrondse parkeergarage
• Autovrij winkelcentrum
• Verzorgingsgebied van 100.000 inwoners

Download flyer over winkelen in Oostpoort

 

Openingstijden

Maandag 12:00-18:00
Dinsdag 09:00-18:00
Woensdag 09:00-18:00
Donderdag 09:00-19:00
Vrijdag 09:00-18:00
Zaterdag 09:00-17:00
Zondag 12:00-17:00